paivi_kuuppaVuonna 2013 eniten Kuuppa-passin leimoja keräsi Päivi Karjalainen (yhteensä kuusi leimaa).  Hänet palkittiin 4.1. pidetyssä ideointitilaisuudessa upealla Kuupan kiertopalkinnolla, joka jatkossa jaetaan erilaisin perustein vuoden kulttuurintekijälle. Pääsimme haastattelemaan Päiviä tilaisuuden jälkeen.

Aiemmat ja nykyiset kulttuuriharrastuksesi?

Minulla on salattu historia mm. 90-luvulta teinityttöbändi “Ladylandin” kitaristina. Joskin pestiä kesti vain noin kuukauden verran, sillä esiintymispelko ja ns. pahojen tyttöjen mukaan lähteminen ensimmäiselle keikalle Kuopioon oli liikaa kiltille ja ujolle tytölle. Kitaraa omaksi iloksi soittelun ja laulamisen lisäksi seuraava suuri kulttuuriharrastus puhkesi kukkaan vasta 2000-luvun puolella graafisesta suunnittelusta kiinnostumisen myötä. Visuaalinen suunnittelu, lähinnä tietokoneella ja myös printtikankaita painaen on lähellä edelleen sydäntäni.

Teen myös työkseni visuaalista suunnittelua, – kokopäivätöiden painamisen tähden on vapaa-ajalla taiteilu jäänyt viime vuosina hieman vähemmälle, mutta sopivan hetken ja vapaa-ajan tullen sitäkin tulee toki vielä harrastettua.

Uusimpana uutuutena kulttuuririntamalla on nykytaiteesta nauttiminen: “Ymmärtäessäni sen, ettei nykytaidetta tarvitse tulkita tiukkapipoisesti – vaan usein jopa pelkkä visuaalinen ulosanti voi olla nautinto itsessään, aloin pitämään nykytaiteesta.” Visuaalisten yllätysten ja nautintojen lisäksi nykytaide antaa myös huvituksen hetkiä. Nykytaide voi siis visuaalisen nautinnon lisäksi saada suun hymyyn, ja vieläpä siinä hyvässä mielessä missä taitelija on yleensä tarkoittanutkin hymyn tulevan katselijoiden huulille. Nykytaide voi siis olla myös hauskaa, pelottavaa tai kaunista – siksi se onkin niin yllättävän mielenkiintoista!

Minkälaista muuta tietotaitoa ja osaamista sinulta löytyy kulttuurin alalta?

Noh, tuossa ne tuli jo mainittua. Visuaalista suunnittelua (lähinnä koneella), printtikankaiden suunnittelua ja painamista, printti- ja webtaittoa.

Mikä oli lempikirjasi lapsena ja miten se on vaikuttanut sinuun aikuisena?

Minulle ei syntynyt lempikirjaa lapsena, sillä vanhempani hermostuivat pyyntööni aloittaa kirjan lukeminen aina takakannesta, etuosaan päin selaten. Moni voisi pitää tätä lapsen kiukutteluna, mutta tykkään edelleen lukea näin esim. lehtiä takakannesta etukanteen päin. Ehkä tämä on vain joku sisäänrakennettu juttu, jolle en vain mahda mitään. Ehkä se on hillinnyt kirjallisuudesta nauttimista myös vanhemmalla iällä.

Missä laulat mieluiten?

Laulan mieluiten omassa kodissani, jossa ei viime viikosta lähtien ole ollut naapureita. Voi kuinka hyvältä tuntuukaan kun saa vapaasti laulaa – ja kokeilla äänen eri vivahteita välittämättä naapureiden ajatuksista.

Suunnittelet mielelläsi printtejä. Voisiko niistä tehdä taidetta suuremmalla skaalalla?

Kiitos ideasta.  🙂 Aiemmin printtien suunnittelu on mennyt “kaupallisten ajatusten toteuttamisen ehdoilla” -ehkäpä uutta intoa printtien suunnitteluun saisi ottamalla näkökulmaksi vain taiteen. Eihän kaiken tosiaan tarvitsisi olla helposti suurina massoina painettavaa toistettavaa kuviota, vaan ihan vain jotain kokeellista omaksi ilokseen.

Mitä uutta Kuuppa on tuonut elämääsi?

Kuuppa on tuonut elämääni suuren joukon aloittelevia ja pitemmällekin ehtineitä tekijöitä, joiden hienoista lahjoista ja kädenjäljistä – tai heistä itsestään – minulla ei olisi tietoakaan ilman Kuuppaa. Kuuppa on siis antanut ihasteltavaa muiden tekijöiden tuotosten kautta, uusia tuttavuuksia ja antanut syyn välillä “tarttua toimeen”, esim. kulttuuripäivien osalta (eri kaupunkeihin ja kulttuurikohteisiin tutustuminen) ja eri teematapahtumat (lyhytelokuvien katselu, Kuuppa-tuotteiden askartelu jne).

Lisäksi kiitän Kuuppaa myös puolisoni kulttuurisielun aktivoinnista, joka on mielestäni puhjennut kukkaan Kuupan myötä.

Mitä haluaisit Kuupalta jatkossa?

Haluaisin Kuupalta mahdollisuuksia tutustua uusiin kulttuurimuotoihin, joihin en itse osaisi,  uskaltaisi tai saisi aikaisesti itsenäisesti osallistua. Lisäksi toivoisin vanhojen klassikkotapahtumien ja kulttuurimuotojen lisäksi vuosittain uudistuvia “eri toimintamalleja”/aktiviteetteja… En kyllä osaa sanoa että mitä. 🙂

Miten kehittäisit Kuuppaa?

Yrittäisin aktivoida ehkä jäsenistöä osallistumaan enemmän eri tavoilla..Esim. pitäisikö “keskusjohdon” lisäksi yrittää jalkauttaa vastuuta eri henkilöille eri paikkakunnille, jotta aktiivisuustaso saataisiin pysymään korkealla ympäri vuoden eri kaupungeissa?  Ja löytyisikö muitakin tapoja? Nythän Kuupalla on muutama suurempi tapahtuma per vuosi – ja on harmillista, ettei näihin pääse aina suurin osa jäsenistöstä osallistumaan syystä tai toisesta.

Nythän haasteena taitaa vähän olla jäsenistön pirstaloituminen eri paikkakunnille ja se että koko toiminnasta vastaa vain muutama henkilö. Eli jäsenistö: aktivoitukaa! 🙂 Tämä ei tarkoita sitä, etteikö nimeltä mainitsematon “keskusjohto” olisi hoitanut hommaa hyvin, mutta varmasti heidänkin työtaakkaansa helpottaisi jos myös jäsenistö auttaisi aktiivisemmin tapahtumien ja muiden aktiviteettien järjestämisessä oma-aloitteisesti.

Suunnittelemasi logo valittiin Kuupan logoksi. Mitä mieltä olet logosta?

Sitä voisi päivittää taas joskus. 🙂 Nykyinen logo on aika leikkisä ja ehkä vähän lapsellinenkin, tosin on hyvä että kulttuurin ei tarvitse olla niin tiukkapipoista – ja se Kuupassa hyvää onkin ettei aina niin totisin mielin hommaa tehdä, mutta ehkä joku vakavasti otettavampi logo voisi vuoden parin päästä olla paikallaan.

Millainen on tavallinen päiväsi?

Tavallinen päiväni alkaa liian myöhään heräämisellä, kiireesti itsensä julkiseen kuntoon laittamisella, puolison kanssa aikataulusta kräänämisellä (olen aina myöhässä – hänen sanojensa mukaan) ja sitten päivä taittuu iltaan töissä pakertamisella. Onneksi luova työ on palkitsevaa, vaikkakin usein töiden jälkeen luovuus on imetty jo niin kuiviin, ettei vapaa-ajan Päivillä ei ole enää muuta annettavaa kuin lihasvoiman käyttäminen eri kuntoilulajien muodossa.

Mikä on elämän tarkoitus?

Uskon siihen, ettei meillä ole ennalta määrättyä tarkoitusta. Ainut mikä merkitsee, on jokainen hetki jonka elämme: pyrkikäämme siis elämään hetkessä, ystävällisinä toisillemme ja onnellisina.

Mitä et ole koskaan uskaltanut kokeilla?

Kaikkea on tullut kokeiltua, myös kansantansseja. (=noloa, mutta totta).

Terveiset muille Kuupan jäsenille?

Kiitoksia kaikille mukavista kohtaamisista – pidetään Kuuppa hengissä ja kehittyvänä osallistumalla aktiivisesti!