Tämän vuoden Kuupahduksessa tutustuimme keväiseen Rauman seutuun 26.5. Lauantain ensimmäinen kohde oli Kuninkaanhauta Panelian kylässä. Se on pronssikauden röykkiöhauta eli hiidenkiuas ja suurin lajissaan Suomessa ja suurimpia Pohjoismaissa. Samalla kävimme läheisellä Panelian rivimyllyllä.

Lyhyen ajomatkan jälkeen löysimme itsemme Kauttuan Ruukinpuistosta, joka on entinen rautaruukki ja paperiteollisuusmiljöö. Paikan tärkein nähtävyys on Alvar Aallon suunnittelema funktionalistinen asuintalo, jota pidetään yhtenä hänen merkittävimmistä töistään. Taru piti pienen esitelmän talosta, jonka jälkeen pääsimme tutustumaan myös sen sisätiloihin. Paikallisen kirpputorin jälkeen jatkoimme matkaa kohti Raumaa.

Vanhaan Raumaan tutustuminen alkoi lounaalla ravintola Osteria da Filippossa. Tämän jälkeen Kuuppa tarjosi osallistujille pääsyliput kolmeen museoon, jotka ehdittiinkin kaikki kiertää:

  • Vanha raatihuone ja siellä sijaitseva Rauman museo
  • Marela esittelee vauraan raumalaisen laivanvarustajaperheen asumista ja elämistä Rauman purjelaivamerenkulun kukoistuksen aikana 1800- ja 1900-lukujen taitteessa.
  • Merimiehen kotimuseo Kirsti esittelee asumista Vanhassa Raumassa 1900-luvun alusta 1970-luvulle.

Jäätelöiden, kahvien ja vanhan kirkon raunioihin tutustumisen jälkeen matkamme jatkui Kodisjoelle, jossa oli sovittu tutustuminen Väinö ja Hilma Ylenin kansanperinnetaiteen näyttelyyn. Kodisjokilainen kansantaiteilija Väinö Ylen teki vuosina 1972 – 1990 yli 500 työtä, jotka on sijoitettu Ylenin pihalle ja vanhaan navettaan, joka palvelee näyttelytilana. Paikallinen esittelijä kertoi paljon tarinoita eri teoksista ja niiden synnystä.

Päivän viimeinen kulttuurikohde oli Sammallahdenmäki, joka on Pohjanlahden rannikkoalueen laajin ja monipuolisin Skandinaavisen pronssikulttuurin kalmistoalue. Karussa kalliomaisemassa sijaitsevat Sammallahdenmäen hautaröykkiöt edustavat ajanjakson monumentaalirakentamista. Maailmanperintöalueella on 36 hautaröykkiötä. Kohde valittiin UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 1999.

Tänä vuonna majoittuminen oli järjestetty idyllisessä Eurajoella sijaitsevassa puutalossa. Lauantai-iltaa jatkettiin vielä pitkään musiikin, saunomisen ja tietovisan parissa. Osallistujia oli kaikkiaan seitsemän aikuista ja kolme lasta, kiitos kaikille mukanaolijoille!

Kuvia tapahtumasta