Vuoden 2022 Kuupahdus järjestettiin 27-28.8. Kemiönsaaressa kauniilla rannikkoalueella. Majoituimme Vastanfjärdissa sijaitsevassa vanhassa Kyläkoulussa, joka on muutettu Bed & Breakfast-paikaksi.

Kohteet

Lauantaiaamuna suunnistimme ensin Söderlångvikin kartanoon, joka oli taiteilijamesenaatti Amos Andersonin kesäpaikka. Kävelimme ensin pienen luontopolun Jungfrusundin lentoasemalle, joka sijaitsee noin 500 metriä kartanon päärakennukselta. Venäläiset rakensivat sen 1916-1918 vesitasolentokoneiden huoltopaikaksi. Alueella on raunioita ja infokylttejä, jotka kertovat alueen tapahtumista sota-aikana. Ihmettelimme myös meren eläviä kuten korvameduusoja, rapuja ja simpukoita.

Tämän jälkeen tutustuimme itse Söderlångvikin taidekartanoon, joka entisöidyssä päärakennuksessa on kesällä 2022 esillä reilu sata teosta Amos Rexin laajojen kokoelmien kotimaisia helmiä 1900-luvun ensimmäiseltä puoliskolta. Söimme myös lounaan kartanon ravintolassa.

Seuraavaksi ajoimme läheiselle Taalintehtaalle, jossa kävimme pikaisesti katsomassa 1700-1900-luvuilta olevia hiiliuuneja ja satamaa.

Iltapäivän ohjelmaan kuului Sagalundin museo. Tästä Suomen vanhimmasta maaseutumuseosta löysimme 26 rakennusta Kemiönsaaren historiasta: käräjätalon, torpan, maatilan, huvilan, kaksi vanhaa koulua ym. ja lapsille monenlaista leikkipaikkaa.

Kuupahduksen viimeinen kohde oli Strömman kanava, jossa tutustuimme myös Velipekka Lukan rautaisiin veistoksiin.

Kuupahdukseen osallistui tänä vuonna kahdeksan aikuista ja viisi lasta.

Kuvia tapahtumasta