Kuuppalaiset on tapahtuma jossa esitellään Kuupan jäsenten kulttuurillisia ja taiteellisia saavutuksia paitsi toisille jäsenille, myös yhdistykseen kuulumattomille henkilöille.

Kuuppalaiset pidettiin tänä vuonna, nykyisin kesämökkikäytössä olevalla, entisellä maatilalla Hassissa Jämsässä 21.8. Tilan vanhat rakennukset, varsinkin aitta, tarjosivat hyvät puitteet tapahtumalle. Aitan lisäksi kulttuurin ja taiteen esittelyyn käytettiin traktoritallia, puuvajaa, maitolaituria ja huussia.

Tänä vuonna tarjonta oli monipuolisempaa ja laadukkaampaa kuin edellisenä vuonna. Tällainen kehitys on tietysti tässä vaiheessa luonnollista jo siitäkin johtuen että jäsenmäärä on vuodessa kaksinkertaistunut. Lisäksi jäsenien taidot ovat varmasti kehittyneet.

Yhdessä aitassa oli näytillä neljän eri jäsenen valokuvataidetta. Taru Karhulta oli esillä näyttelyt ’Harrasteilmailua’ ja ’Lysefjorden’, Tuomo Koljanderilta näyttely ’Leikkien valolla’ sekä Risto Isorannalta näyttely ’Luontoa läheltä’. Lisäksi tietokoneen kuvaruudulla pyöri kolmen jäsenen muodostaman kollektiivin (Risto Isoranta, Tuomo Koljander ja Anna K.) valokuvanäyttely Pikkuelämää.

Mikko Wahlroosilta oli näytillä seitsemän akryylimaalausta ja Tuomo Koljanderilta tussipiirustuksia. Anna K.:n näyttely ’Itsevaltias’ esitteli kissa-aiheisia hiili- ja grafiittitöitä. Anna Mäkirannan näyttely ’Sankarilauluja’ yhdisti laulujen sanoituksia ja kuvataidetta. Yksi aitta oli nimetty Rytmiaitaksi. Rytmiaitan takaseinän valkokankaalle oli heijastettu Risto Isorannan ja Tuomo Koljanderin tekemä videoinstallaatio ’Legodisko’. Videon taustalla soitettiin Joonas Wahlstenin tekemää musiikkia. Välillä Rytmiaitassa esitettiin Päivi Karjalaisen ’Sandy’ –nimistä videoinstallaatiota. Maitolaiturilla nähtiin Tuomo Koljanderin installaatio ’Puolen hehtaarin kravattimetsä’. Teos koostui 32 kravatista.

Livemusiikista vastasivat Jussi Rantanen, Henri Kytönen, Hepposet, ja Me Höppänät. Taidokkaimmasta musisoinnista vastasivat Jussi Rantanen ja Henri Kytönen. Jussi kitaroi ja lauloi pääasiassa yksin mutta muutamissa biiseissä Hene soitti mukana joko kitaran tai tamburiinin kanssa. Jussi esitti mm. kappaleet ’Tässä tulee Rölli’ sekä ’Muumilaaksoon’.

Me Höppänät esittivät kappaleet ’Mörrimöykky’ ja ’Hepokatti’. Kolmannen Kuuppa-kustanteisen levynsä julkaissut Hepposet esiintyi kahteen otteeseen. Ensimmäinen neljän kappaleen pituinen setti meni lähes ongelmitta mutta jälkimmäinen esitys kaatui lähinnä viritysongelmiin.  ”Paskin keikka ikinä” olin erään keikkaa seuranneen mielipide asiasta. Näiden kokoonpanojen lisäksi Huussibändin oli tarkoitus esiintyä tapahtuman aikana, yllättäen, huussissa. Oveen kiinnitetty lappu, joka kertoi bändin olevan tauolla, taisi kuitenkin pysyä ovessa koko tapahtuman ajan.

Kuuppalaisissa oli mahdollista valmistaa rintamerkkejä. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen rintamerkkejä ei kuitenkaan valmistettu oikealla rintamerkkikoneella vaan tapahtumassa jouduttiin turvautumaan tilapäisvälineisiin. Lisäksi navetan päätyseinä toimi graffitiseinänä. Traktoritallin oviin oli koottu näyttely vanhoista raittiusjulisteista.

Kuvia tapahtumasta