Kuuppalaiset on tapahtuma, jossa esitellään Kuupan jäsenien kulttuurillisia ja taiteellisia aikaansaannoksia. Kuuppalaiset järjestettiin tänä vuonna 20.8. Petäjävedellä vapaa-ajan käytössä olevalla mökillä. Tapahtumaan osallistui kaiken kaikkiaan reilu 20 henkilöä, suurin osa Kuupan jäseniä.

Kuuppalaisten taiteellinen sisältö koostui perinteisesti erilaisista Kuupan jäsenien näyttelyistä, installaatioista, live-musiikista ja työpajoista. Tunnelmalliselle vintille oli pystytetty kolme valokuvanäyttelyä (Tuomo Koljanderin “Danzig”, Risto Isorannan “Multipersoona” ja Kimmo Karhun “Kaksi merta”). Lisäksi ulkorakennuksessa (mediatalossa) oli esillä Päivi Karjalaisen näyttely “Kurkistus” ja Tuomo Koljanderin edellisenä vuonnakin nähty “Valonnopeudella”.

Suuremmalle vintille oli rakennettu myös talon vanhaa esineistöä hyväksikäyttäen kuvitteellisen Severus Pietikäisen elämästä kertova pseudomuseo.

Pikkuvintillä oli esillä maalaustaidetta, näyttelyinä Tuomo Koljanderin “Punokset”, Anna Koljanderin “Silppua” ja Mikko Wahlroosin nimeämätön kokoelma. Eteisestä löytyi Eija Hännisen hieno synkkäsävyinen taulu ja pronssiveistos.

Mediatalossa oli pääsääntöisesti vuosina 1930-1970 ilmestyneistä Suomen Kuvalehdistä tehty vaikuttava installaatio, joka toimi myös läpileikkauksena Suomen lähihistoriaan. Mediatalon elokuvahuoneessa pyöri yhteiskuntakriittinen lyhytelokuva Exodus, joka kertoi maahanmuuttajien vaikeista oloista ja unelmasta saada parempi tulevaisuus.

Livemusiikkia tarjosivat tämän vuoden Kuuppalaisissa Keijo Nahkala, Marilla ja paluun tehnyt Trio Helkama. Keijo Nahkala soitteli tapahtuman alussa pääsääntöisesti 1920-luvun viihdemusiikkia. Marillan repertuaariin kuuluivat autoharpulla säestetyt omat kappaleet ja cover-versiot hieman harvinaisemmista kappaleista. Parin vuoden tauon jälkeen paluukeikan tehnyt Trio Helkama soitti tuttuja hittejään ja myös yhden uuden polkupyöräilyaiheisen kappaleen. Yhtyeen kokoonpanoa oli täydennetty rytmiryhmällä.

Live-musiikin väleissä lavan valloittivat DJ:t. Oman n. puolen tunnin settinsä soittivat DJ-nimet Silent Boobs, Huilu, Nuolinapa ja Punasilmäinen enkelikuoro. Musiikkina kuultiin mm. 60- ja 70-luvun huiluilottelua Suomesta ja muualta, merkillisiä covereita ja kuulasta elektronista soundia.

Yleisöllä oli mahdollisuus ostaa mediatalon päätyyn pystytetystä myyntikojusta (basaari) sekä Kuupan toiminnan tukemiseen tarkoitettuja että jäsenien itsensä tekemiä tuotteita. Kuuppa myi mm. upouusia kangaskasseja, rintamerkkejä ja jojoja. Jäsenet myivät omien Dusty Bubble– ja Deadmoon-tuotemerkkien käsitöitä ja koruja.

Tänä vuonna Kuuppalaisissa oli myös kaksi työpajaa, jotka molemmat olivat hyvin suosittuja. Rintamerkkityöpajassa osallistujat saivat tehdä rintamerkkejä vanhoista kirjoissa ja lehdissä olleista teksteistä ja kuvista. Taru Karhun vetämässä heijastintyöpajassa valmistui puolestaan uniikkeja ja korumaisia heijastimia erilaisilla kuvioinneilla ja koristeilla.

Nälässäkään ei tarvinnut olla. Eeva Nahkalan keittämän maittavan hernekeiton jälkiruoaksi sai kahvia ja muurinpohjapannulla tehtyjä lettuja. Kahvin kanssa oli tarjolla myös kinkku- ja mustikkapiirakkaa (joista kiitokset kuuluvat Päivi Karjalaiselle ja Hilkka Koljanderille).

Kuvia tapahtumasta