Vuoden 2013 Kuupahduksessa tutustuimme Mänttä-Vilppulan ja Keuruun kulttuurinähtävyyksiin. Aamu alkoi jo varhain tutustumisella Haapamäen museovarikkoon, jossa Haapamäen Museoveturiyhdistyksen Juha Vuorinen esitteli 1800- ja 1900-luvuilla rakennettuja varikkorakennuksia sekä vanhoja vetureita ja junanvaunuja. Haapamäen Museoveturiyhdistys

 “on kotimaisen rautatiekulttuurin säilyttämiseen erikoistunut yhdistys. Toiminta keskittyy vanhan rautatiekaluston kunnostus- ja ylläpitotoimintaan Haapamäen Museovarikolla ja museojunaliikenteeseen ympäri Suomen.”  –www.hmvy.fi

Vuorinen esitteli meille perinteisten höyry- ja dieselvetureiden lisäksi mm. teollisuuden käyttöön tarkoitettuja vetureita sekä monenlaisia vaunuja.

Museovarikolla vietetyn tunnin jälkeen nousimme museojunaan, jolla matkasimme Haapamäeltä Keuruulle. Vaunuja veti Tk3-tyypin höyryveturi (numero 1136) apunaan dieselveturi.

Keuruun rautatieasemalta suuntasimme n. 30 km luoteeseen, jossa tutustuimme Pihlajaveden erämaakirkkoon paikallisen seurakunnan papin toimiessa oppaana. Pappi kertoi mielenkiintoisia tarinoita kirkon rakennuksesta, rappiosta ja remontoinnista sekä hauskoja tarinoita tapahtumista vuosien varrelta.

Pihlajavedeltä Mänttään siirryttäessä alkoi sataa melko reilusti. Ruokailua varten varattu pöytä Café Myllyrannasta. Ruokailun jälkeen oli mahdollista tehdä ostoksia Myllyrannan ostoskylän pienissä putiikeissa.

Ruokailutauon jälkeen siirryimme Mäntän Gustaf Serlachius-museoon. Aluksi näimme n. puolen tunnin mittaisen videon, joka kertoi Serlachius-suvun ja Mäntän teollisuusperinteen taustoista. Tämän jälkeen tutustuimme juuri samana päivänä auenneeseen, vahvasti äänimaisemaan perustuvaan, Paperiperkele-näyttelyyn. Lisäksi tutustuimme entisiin tehtaanjohtajien tiloihin ja yläkerrassa sijainneeseen metsästysaiheiseen näyttelyyn. Lopuksi museokaupasta löytyi pieniä matkamuistoja joillekin mukaan.

Sateisesta säästä johtuen viimeinen varsinainen kohde, Vilppulankoski, päätettiin jättää välistä ja siirryimme autoilla Koskenpäälle illanviettoon. Savusaunomisen lomassa saatiin nauttia live-musiikista, jota esittivät Keijo Nahkala ja Marilla.

Kuupahdukseen osallistui yhteensä 10 Kuupan jäsentä ja tapahtuma oli kaikin puolin onnistunut.

Kuvia tapahtumasta