kuupahdus_2015_V2

Kuupahdusta vietettiin tänä vuonna kauniissa ja sopivan lämpöisessä säässä lauantaina 24.5. Kohdekaupungiksi oli valittu tällä kertaa Tampere. Aiempiin kertoihin verrattuna hyödynsimme runsaasti myös ns. valmista ohjelmaa. Samaan aikaa järjestettiin jo kahdeksatta kertaa Tampereen Museoiden yö. Tapahtuman järjestäjät olivat saaneet mahtumaan iltaan runsaasti mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Ennen Museoiden Yötä Kuupan jäsenille oli kuitenkin tarjolla Kuupan omaa ohjelmaa.

Kuupan päivä alkoi jo puolen päivän aikoihin kun kävimme tekemässä löytöjä Siivouspäivän Hämeen puistossa sijainneista kirpputoripöydistä ja Tampereen kirjaston poistomyynnistä.

Hämeen puistosta matkasimme Epilään tutustumaan Sixtus Syrjäsen 1930-luvulla rakennuttaman roomalaistyylisen kylpylän raunioihin. Paikka tunnetaan myös nimellä ‘Sixtuksen kappeli’. Syrjänen rakennutti kylpylän ‘Rauhanlinna’ -nimisen talonsa viereiseen suppaan. Kylpylää ei koskaan ehtinyt saada lopullista muotoaa ja 1950-luvulta eteenpäin kylpylä jäi omilleen ja lopulta raunioitui.

‘Sixtuksen kappelin’ jälkeen vierailimme Harjun vanhalla hautausmaalla ja tiettävästi Tampereen toiseksi vanhimmalla rakennuksella, Gaddin suvun hautakappelilla. Epilästä palasimme Tampereen keskustaan ja teimme hiukan lisää kirpputorilöytöjä, tällä kertaa Annikin puutalokorttelissa Tammelassa.

Tammelasta matkasimme Kaukajärven pohjoispuolelle tutustumaan Kaukajärven kartanon raunioihin. Kartanon historia jäi kovin lyhyeksi. Kartano syntyi kun Haiharan kartanon perustajan Anshelm Grahnin poika, Bertel, osti vuosina 1902-03 yhteensä 600 hehtaaria maata ja yhdisti ne Kaukajärven kartanoksi. Vuosina 1905-06 Bertel rakennutti jugend-tyylisen päärakennuksen jonka oli suunnitellut arkkitehti Wiwi Lönn. Rakennuksessa oli 2 kerrosta ja 15 huonetta. Kartano oli 1910-luvulla Tampereen alueen suurin maatila. Bertelin kuoltua vuonna 1940, vaimo vuokrasi kartanon ulkopuolisille ja myi lopulta maat ja rakennukset Tampereen kaupungille vuonna 1952. Kartanon päärakennus pääsi tämän jälkeen rapistumaan pahoin ja kaupunki puratti sen lopulta vuonna 1953. Nykyisellään kartanoalue on ulkoilukäytössä.

Kaukajärveltä siirryimme ruokailemaan Hallilaan. Ruokailun jälkeen oli vuorossa Museoiden yön tarjoamaa ohjelmaa. Hallilasta matkasimme Vapriikille, josta oli bussikuljetus Tampereen museoiden kokoelmakeskukseen Ruskoon. Kokoelmakeskuksessa pääsimme tutustumaan museoesineiden säilytykseen sekä niiden konservoinnin eri vaiheisiin ja tapoihin. Esittelystä vastasivat museoalan ammattilaiset, kierros oli mielenkiintoinen ja monipuolinen. Esittelyyn oli varattu aikaa 1,5 tuntia, pidempäänkin kokoelmakeskuksessa olisi viihtynyt.

Palattuamme Ruskosta keskustaan, Kuupan jäsenet saivat tutustua vapaamuotoisesti Vapriikin lukuisiin museoihin ja näyttelyihin. Noin klo 20.00 siirryimme Tampereen taidemuseoon jossa Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valittu Ville Andersson oli itse paikalla kertomassa taiteestaan ja teoksistaan. Lisäksi Kuupan jäsenet osallistuivat yhteisöllisen taideteoksen tekemiseen ja viivatyöpajaan.

Taidemuseolta palasimme Vapriikkiin, jossa katsoimme samana päivänä ensi-iltansa saaneen lyhytelokuvan ‘The Shadow Seamstress’.

Kuupahduksen ja Taiteiden Yön päätti Mechanit -nimisen kolmen taiteilijan yhteenliittymän vaikuttava teos Werstaan Höyrykonemuseon höyrykonehallissa. Teos yhdisti musiikkia, teollisia ääniä ja valoa.

Haluatko olla mukana jatkossa tämänkaltaisissa tapahtumissa tai itse tuottamassa kulttuuria? Tervetuloa Kuupan jäseneksi, ota yhteyttä Yhteydenotto-sivun kautta!

Video Mechanitin esityksestä

Kuvia tapahtumasta